تصفیه آب در این سیستم همواره دو مجموعه وجود دارد که مجموعه ی اولیه شامل ته نشینی اولیه و جمع آوری لجن بوده و مجموعه ثانویه شامل بخش هوادهی و ته نشینی اصلی خواهد بود .
یکی دیگر از روش های تصفیه فاضلبا تصفیه به روش sbr می باشد
فاضلاب خام ابتدا وارد مجموعه ی اول شده و پس از پر شدن و ته نشینی اولیه ی مواد جامد موجود در آن بخشی توسط پمپ ایرلیفت وارد مجموعه ی دوم می شود . در مجموعه ی دوم بر اساس توالی زمانی مشخصی ، ابتدا هوادهی صورت پذیرفته و پس از پایان زمان مزبور ، پساب آرامش یافته و فاز لجن از آب جدا می شود . پساب تصفیه شده توسط خطوط دیگری از سیستم ایرلیفت از مجموعه ی دوم خارج گردیده و می تواند پس از کلرزنی و ذخیره گردد .
در مجموعه ی دوم بدلیل بالا بودن MLSS، شرایط مطلوبی جهت رشد و تکثیر میکروارگانیسمها بوجود می آید .
بخشی از لجن جمع آوری شده در مجموعه ی دوم پس از خروج پساب تصفیه شده و به مجموعه ی اول منتقل شده و عملیات تصفیه بی هوازی در مخزن اولیه آغاز می گردد .
سیستم های SBR بطور موفقیت آمیزی برای تصفیه فاضلاب های شهری و صنعتی بکار رفته اند. این سیستم برای جوامع و صنایعی که بطور پیوسته تولید فاضلاب نمی کنند و یا فاضلاب کمی تولید می کنند، بسیار مناسب میباشد.
مزایا و معایب پکیج تصفیه فاضلاب به روش SBR به شکل زیر میباشد:
مزایا پکیج تصفیه فاضلاب به روش SBR:
• همه مراحل متعادلسازی، ته نشینی اولیه، تصفیه بیولوژیکی و ته نشینی ثانویه در یک مخزن به وقوع می پیوندد.
• سیتم SBR از لحاظ بهره برداری و کنترلی دارای انعطاف پذیری بالایی میباشد.
• سطح مورد نیاز برای سیستم SBR نسبت به روشهای دیگر کمتر میباشد.
• به علت عدم نیاز به واحدهای ساختمانی دیگری از قبیل متعادلسازی، ته نشینی اولیه و ته نشینی ثانویه هزینه سرمایه گذاری اولیه پایین میباشد.
معایب پکیج تصفیه فاضلاب به روش SBR:
• نگهداری و بهره برداری از سیستم نیازمند مهارت بالایی می باشد.
• به علت تجهیزات کنترلی پیشرفته و پیچیده بکاررفته هزینه نگهداری و تعمیرات بالا میباشد.
• به علت نوع روش تخلیه پساب،امکان خروج لجن با فاضلاب تصفیه شده وجود دارد.
• امکان گرفتگی دیفیوزرهای هوادهی در طول مراحل متعادلسازی و ته نشینی وجود دارد.
سیکل تصفیه در روش SBR
1- فاز پر شدن (Charging Phas )
فاضلاب وارد محفظه اولیه شده و مواد جامد پس از طی مدت زمان لازم ته نشین میگردند . سپس لایه بالایی از محفظه اولیه به محفظه SBR می ریزد .
2- فاز هوادهی ( Aeration Phase )
تصفیه بیولوژیکی میکروارگانیسم ها با شروع هوادهی در محفظه SBRآغاز می گردد . با یک هوادهی کوتاه مدت و طی شدن فاز استراحت (Rest phase )، ته نشینی و جداسازی بوقوع می پیوندد . حال این لجن فعال شده و در مخزن SBR با استفاده از میلیون ها میکروارگانیسم ، عملیات شفاف سازی آب را به انجام میرساند .
3- فاز استراحت ( Rest Phase )
در این فاز میکروارگانیسم های هوازی ( موجودات زنده ) در کف مخزن غرق می شوند و در حین ته نشینی ، آب زلال در لایه ی روئین مخزن SBR قرار میگیرد .
4-فاز تخلیهSewage Water Draw – off
پساب زلال به دست آمده در این فاز به بیرون مخزن SBR هدایت می شود ( نهر ، رودخانه ، دریا ) و یا امکان ریختن به چاه جذبی را پیدا می کند.
5- به کارگیری لجن فعال ( Sludge Return )
میکروارگانیسم های بارور شده با روش هوادهی عمقی ، پس از خروج پساب تصفیه شده ، از کف مخزن ثانویه به مخزن اولیه منتقل شده و عملیات تصفیه بی هوازی در مخزن اولیه آغاز می گردد .