طرح صنعتی
در زبان معمول، طرح صنعتی معمولا به شکل و ظاهر کلی یک کالا اشاره دارد اما در لسان حقوق مالکیت فکری طرح صنعتی خصوصیات مربوط به شکل و ساختار، و یا نقش و تزئینات به کار رفته در یک کالا به واسطه یک فرایند صنعتی است که در کالای خاتمه یافته ایجاد چشم نوازی و جذابیت کند. بنابراین به عنوان یک قاعده کلی ، طرح صنعتی متشکل از :
1- ویژگی¬های سه بعدی مانند شکل یک کالا
2- ویژگی¬های دو بعدی مانند تزئینات ، خطوط یا رنگ¬¬های به کار رفته در یک کالا
3- ترکیبی از موارد فوق
طرح صنعتی در انواع گسترده¬ای از محصولات صنعتی و صنایع دستی به کار برده می¬شود. از ابزار فنی و تجهیزات پزشکی گرفته تا ساعت¬ها، جواهرات، کالاهای لوکس و تجملی، ابزار خانگی، وسایل الکتریکی، ماشین¬های سواری و از طرح¬های نساجی گرفته تا کالاهای تفریحی، همه می¬توانند مشمول طرح صنعتی باشند.
حمایت از طرح صنعتی چه حقوقی به دارنده آن می¬دهد؟
هرگاه یک طرح صنعتی به موجب قانون به ثبت برسد مالک آن از حق انحصاری جلوگیری از نسخه برداری غیرمجاز یا تقلید توسط شخص ثالث برخوردار می شود این حق موجب می شود اشخاص ثالث از ساخت، عرضه، واردات، صادرات یا فروش هر محصولی که طرح در آن به کار رفته یا در آن گنجانده شده است منع شوند. شایان ذکر است قانون و شیوه عملکرد هر کشور، حوزه اصلی حمایت از طرح های ثبت شده را معین خواهد کرد به عنوان مثال جمهوری اسلامی ایران در ماده 28 قانون حمایت از اختراعات، طرح های صنعتی، علائم و نام های تجارتی مصوب 1386 این حقوق را اینچنین بر می شمرد:
الف- بهره برداری از هر طرح صنعتی که در ایران ثبت شده باشد، توسط اشخاص، مشروط به موافقت مالک آن است.
ب- بهره برداری از یک طرح صنعتی ثبت شده عبارت است از : ساخت، فروش و وارد کردن اقلام حاوی آن طرح صنعتی.
ج- مالک طرح صنعتی ثبت شده می تواند علیه شخصی که بدون موافقت او افعال مذکور در بند (ب) این ماده را انجام دهد یا مرتکب عملی شود که عادتا موجبات تجاوز آینده را فراهم آورد در
دادگاه اقامه دعوی نماید.
منبع :
ثبت طرح صنعتیثبت شرکت فکر برتر
companyregister.ir
_____________________________________________________
مقالات مرتبط
ثبت تغییر موضوع شرکتثبت شرکت های نیازمند به اخذ مجوزمفهوم مالکیت فکری ثبت شرکت های هولدینگثبت شرکت در مناطق آزاد